Официальный пресс-релиз по результатам конференции GISTECH.UA-2019

24.05.19

16 травня в Києві відбулась щорічна Дев’ята Міжнародна Конференція «GISTECH.UA-2019», в якій взяли участь 320 спеціалістів зі 187 організацій. Пройшла вона, як завжди, у доброзичливій атмосфері спілкування експертної спільноти.  Було приємно знову відчути себе у колі друзів і побачити  вас усіх. Компанія ТВІС вдячна усім учасникам та пропонує вашій увазі невеличкий огляд виступів, презентацій та новинок конференції . За допомогою цього огляду ви зможете швидко зорієнтуватись у темі виступу і зв’язатись із доповідачем. Просимо учасників надсилати побажання та зауваження, головним чином, критику, адже хочемо наступні заходи зробити кращими.

Презентації

Програма конференції

Відео

Розширений фотозвіт

Официальный пресс-релиз по результатам конференции GISTECH.UA-2019

Спонсорами заходу виступили: AIRBUS (Франція), European Space Imaging (Німеччина), System Solutions (Київ), HP Inc. (Київ), EVERSCAN (Київ), DJI KYIV (Київ), PhaseOne (Данія), компанія ELNAV (обладнання CHCNAV), компанія «Є.П.С.» (Харків), Intetics (Харків), SATREC Imaging Services (Республіка Корея), DEIMOS Imaging (Іспанія). Партнерами конференції виступили – компанії ЕЛМІЗ, Hi-Target, НГЦ, MegaDrone, Агродрон, КМС, Безпілотні авіасистеми, журнали GEOConnexion і Агробізнес Сьогодні.

2019

Відкрив конференцію на правах організатора та модератора конференції директор Компанії ТВІС Олесь Ясинський. У своєму виступі він коротко розповів про програму конференції, її спонсорів та партнерів.

Після анонсу виставок геодезичного обладнання та БПЛА від компаній Є.П.С. та ELNAV, інженер-геодезист компанії EVERSCAN Павло Воронін розповів про переваги застосування лідарів у порівнянні з іншими геодезичними приладами. Він використовував приклади визначення поверхні дна водних об’єктів, обсягів відвалів корисних копалин,  запасів деревини лісів, а також результати інспектування стану електромереж.

Володимир Бабченко, генеральний директор компанії «JSC System Solutions» повідомив про ключові моменти організації поїздки на конференцію InterGeo, а також новинки продукції компанії LEICA GEOSYSTEMS та програмного забезпечення з опрацювання хмар точок.

Олександр Фоменко, представник компанії DJI KYIV розповів про можливості зйомки фото з прив'язкою за допомогою RTK та PPK, використовуючи дрони Phantom і Matrice та продемонстрував безпілотні рішення DJI для сантиметрової точності отриманих даних.

В презентації менеджера по Україні всесвітньо відомої корейської компанії Satrec Initiative Ї-Йон Кім йшлося про можливості застосування знімків з супутників Корейської Супутникової Програми для території України, а саме: про оптичні супутники Kompsat-2 (1 м/піксель), Kompsat-3 (70 см/піксель) та Kompsat-3A (55 см/піксель), та радарний супутник Kompsat-5, їх можливості, приклади застосування та використання в картографії. Корейська делегація представила унікальні умови замовлення нової зйомки надвисокої роздільної здатності за ціною 18 USD/км2.

Директор компанії ТВІС Олесь Ясинський повідомив, що його компанія відкрила представництво у Варшаві та активно шукає нових працівників для участі в проекті обробки лідарних даних. А також поділився досвідом співпраці з НАБУ, які вже почали використовувати історичні супутникові зображення для ідентифікації незаконних дій чиновників на місцевості.

Максим Євсюков з корпорації Intetics та Олег Москаленко з компанії AgriLabв своїй доповіді підкреслили важливість впровадження відкритих ГІС рішень на досвіді компанії AgriLabВони представили геопортал агронома MyAgriLab. Детальніше про те, як працює цей геопортал можна дізнатись з відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=IUq35SscpJY&

Бертран Сен-Гюлем, представник компанії Phase One Industrial (Данія) – світового лідера з виробництва середньо-форматних камер – розповів про інновації промислових рішень аерофотозйомки від Phase One. Компанія віднедавна пропонує спеціальні фотокамери для малих літальних апаратів для дронів, вертольотів та літаків із матрицею від 50 до 150Мп для широкого кута огляду та максимально чіткого зображення, а також навів приклади знімків з таких камер з різної висоти.

Перед перервою на каву, за традицією, відбулась коротка колективна фотосесія учасників конференції на східцях готелю.

Другий блок конференції розпочався вітальним словом від Жана Луї Белана, представника компанії AIRBUS. Він розповів про можливості та сервіси геопорталу OneAtlas Data – єдиного вікна для швидкого та зручного доступу до оновлених знімків. Компанія AIRBUS намагається робити простими передові технології, для цього розробили платформу OneAtlas Data, щоб кожен зміг користуватися супутниковими даними, навіть зі свого смартфона чи комп’ютера, отримуючи корисну  інформацію.

Представник компанії European Space Imaging (Німеччина) Арно Дюран в своїй презентації повідомив про унікальні можливості використання знімків супутників WorldView та GeoEye із розміром пікселя на місцевості (GSD) від 31 до 50 см, їх переваги над усіма іншими сенсорами, а також продемонстрував найкращі 30-сантиметрові знімки від EUROPEAN SPACE IMAGING на окуповану частину території України. Він також навів декілька прикладів застосування таких знімків.

В свою чергу Марія Уразаєва з компанії Deimos Imaging (Іспанія), окрім постачання  супутникових знімків, розповіла про потребу та важливість корпоративної культури і етики ведення бізнесу на світовому ринку, не дивлячись на досвід, безумовну якість надання послуг та надійність сервісу.

Андрій Менько, директор фірми ElNav розповів про нову лінійку ГННС-приймачів на 222 та 432 канали. А також представив підхід безкоштовного тестування RTK-приймача та програму обміну старого геодезичного обладнання на нові прилади ElNav.

Валерій Дейнеко з компанії «Є.П.С» (Харків) представив високоточне геодезичне обладнання та рішення повного циклу для топографо-геодезичних і гідрографічних робіт, висвітливши інформацію про наземні ГНСС-приймачі для малих літальних апаратів.

Валентин Ковшун з IntegritySystemsвиступив з доповіддю від компанії HP, офіційного спонсора форуму, у якій йшлося про високопродуктивні, професійні комп’ютери (робочі станції) та монітори HP.

Паралельно у залі «Аудиторія» генеральний директор «Систем Солюшнз» Володимир Бабченко розповів про застосування нових технологій від LEICA GEOSYSTEMS в Україні. Також він разом з Михайлом Туряницею представили польовий комплект для геодезичної зйомки разом із RTK-приймачем Leica GG04plus на 555 каналів – який має назву SYSTEM.NETRover. Показовим та шокуючим у виступі було жбурляння антени цього приймача на підлогу та показ відео поливання його із шлангу, посипання брудом і попилом.

Максим Галушко, представник компанії Ltrade, розповів про GNSS-технології від компанії LEICA GEOSYSTEMS, тахеометри, лазерні сканери, георадари,  трасошукачі та БПЛА в поєднанні з розробленим в Україні польовим програмним забезпеченням.

Олександр Третьяков з компанії Intetics Inc.(Харків) акцентував увагу на важливості бізнес-моделі, стратегії, маркетингу та команди при просуванні ГІС-продуктів та озвучив п’ять незамінних порад від експертів галузі.

В своїй доповіді представник НГЦ Олександр Горб (Харків) окреслив нові горизонти лазерного сканування і традиційної зйомки та їх переваги. Розповів про дальність сканування, швидкість сканування і точність лінійки сканерів Leica ScanStation: Р30, Р40, Р50, RTC360.  Костянтин Прядка з НГЦ описав прилади лазерного сканування Leica.

Олексій Куценко з компанії HI-TARGET UKRAINE представив ключові особливості роботи обладнання HI-TARGET та розказав про RTK приймачі компанії Hi-Target Surveying Instrument Co.

Представник MegaDrone Валерій Євтушенко розповів про технології застосування БПЛА для потреб агровиробників.

Олександр Квітка з AgroDrone розповів про особливості використання RTK/PPK технології на БПЛА в галузі геодезії та картографії, надав детальну інформацію про застосування Phantom 4 для потреб аерофотозйомки та геодезичних вимірів.

Севостьянов Максим, компанія EVERSCAN, презентував лазерне обладнання компанії FARO та розповів про їх реальне застосування.

Після нього перед аудиторією виступив представник ТОВ «Безпілотні Авіаційні Системи» Томас Саркісян з презентацією аерофотозйомки з безпілотної мікроавіації. Він представив діючу модель безпілотного літака «Альбатрос» з оптимальною вантажопідйомністю 5.5 кг.

Третій блок доповідей у залі «Конгрес», після обіду, розпочав Вадим Коцур з доповіддю про історію створення  ГІС для відображення електричних мереж у Черкаській області. Подивитись, як  працює публічний  інтерфейс цього ГІС, ви можете на відео за посиланням: http://cherkasyoblenergo.com/gis.html?fbclid=IwAR3rsVXxg60aId5lJrbb1EZsyPfibA9r3189yIuKWZFt7VDfjBd_RHdnpiQ .

Василь Долинний з компанії ТОВ “Аналітика” розповів про виробничі можливості компанії щодо проведення аерофотозйомки, створення топографічних матеріалів та містобудівної документації. У презентації він зазначив, що за адресою www.vin3d.net можна буде подивитись 3D-модель Вінниці.

Олексій Петров з компанії Klever Systems представив нові можливості моніторингу з новими супутниками від компанії Planet. Він розповів про можливості застосування 140 супутників платформи Planet.

Наталія Тягур, представник чеської компанії PRIMIS, поділилась досвідом обробки фотограмметричних зображень та даних LIDAR, а також розповіла про їх потужності з аерофотозйомки та картографування на прикладах робіт у Чехії, Данії, Словаччини та Австрії.

Спеціаліст Національного центру управління та випробувань космічних засобів Державного Космічного Агенства України Сергій Янчевський продемонстрував можливості та напрацювання Національного центру управління і випробувань космічних засобів України щодо дистанційного зондування землі, зокрема забезпечення міністерств і відомств України супутниковими знімками серії SuperView.

Ярослав Пархісенко з київської компанії Ecodata показав спеціальне обладнання, що використовує штучний інтелект для комунального господарства, розповів про здобутки компанії з розроблення програмного забезпечення та постачання технічного обладнання для обліку електроенергії.

Старший науковий співробітник ЦАКДЗ Олександр Апостолов в своїй доповіді представив технології використання матеріалів ДЗЗ для оцінки перспективності території для пошуку родовищ корисних копалин.

Завідувач лабораторією наносупутникових технологій Київського політехнічного інституту ім. І. Сікорського Борис Рассамакін розповів про розробку, експлуатацію українських наносупутників серії PolyTAN.

Третій блок доповідей в залі «Аудиторія», після обіду розпочав Андрій Черін з Науково-дослідного інституту геодезії і картографії. Він повідомив про підходи валідації геодезичних та топографічних даних, а також даних містобудівної документації для їх інтеграції до містобудівних кадастрів та Національної інфраструктури геопросторових даних.

Керівник проектів напрямку Enterpriseкомпанії „DJI KYIV” Фоменко Олександр познайомив всіх з новим програмним забезпеченням DJI Terra для картування, яке також використовується для закладення маршрутів БПЛА.

Валерій Дейнеко, провідний фахівець з GNSS-обладнання ТОВ «Є.П.С.» у своїй доповіді описав переваги модернізації БПЛА для високоточного визначення координат центрів знімків методом РРК при виконанні аерозйомки.

Представник компанії ElNav GNSS Олексій Петровський представив Landstar 7: універсальне програмне забезпечення для ГНСС знімання, показував як за допомогою лазерного дальноміра та RTK приймача можливо визначити координати точки на місцевості до якої ускладнений фізичний доступ.

Валентин Ковшун продемонстрував модельний ряд графічних станцій Hewlett-Packard для успішного бізнесу.

В рамках конференції проходила виставка геодезичного обладнання - окремий зал готелю з найкращими зразками приладів від компаній CHCNAV і elNAV, Е.П.С., SystemSolution (Leica), ЕЛМІЗ (LTrade), Hi-Target, КМС (Trimble), EVERSCAN, НГЦ, а також виставка БПЛА від компаній MegaDrone, PhaseOne, СКБ 25 (AgroDrone), Беспілотні Авіасистеми та DJI Kyiv на терасі другого поверху готелю.

Втретє в рамках конференції відбувся конкурс ГІС-проектів, в якому взяло участь 7 проектних робіт: «ГІС екологічного моніторингу міста Дніпра. Моніторинг  звалищ будівельних відходів» представлена Дніпропетровською філією НЦУВКЗ «Дніпрокосмос»; «Наповнення та оновлення геоінформаційної системи «під ключ» представили ТОВ «Аналітика»; Служба містобудівного кадастру Управління архітектури та містобудування Одеської міської ради продемонстрували проект «Інформаційна система містобудівного кадастру м. Одеса»; ДУ «Інститут еволюційної екології НАН України», ДУ «Науковий центр аерокосмічних досліджень Землі ІГН НАНУ» продемонстрували проект «Оцінка екологічного стану озер за допомогою супутникових зображень з метою візуалізації рекреаційного навантаження»; КНУБА представили  «Геоінформаційне забезпечення території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника»; «Можливості використання матеріалів космічних зйомок для оцінки природного та соціально-економічного стану територій (на прикладі Українського Полісся)» представили ДУ «Науковий центр аерокосмічних досліджень Землі» ІГН НАН України; «Дніпрокосмос» філія НЦУВКЗ представили проект «ГІС система екологічного моніторингу Дніпропетровської області. Моніторинг стану кар’єрів».

Переможця конкурсу визначили бюлетенями учасники конференції, шляхом голосування. Головний приз 6000 гривень отримав проект «Наповнення та оновлення геоінформаційної системи під ключ» від компанії ТОВ «Аналітика», сертифікат отримав Василь Долинний.

Протягом конференції відбулася коротка вікторина на тему «Чи знаєш ти Україну?», де учасникам було необхідно за супутниковим знімком назвати місцевість нашої Батьківщини. Кожен з п’яти переможців отримав від компанії ТВІС ілюстровану енциклопедію «Культура України» Мирослава Поповича.

Наприкінці конференції вже традиційно відбулась «Космічна лотерея», яка налічувала 10 комплектів спонсорських призів для учасників. Головний приз лотереї - лазерний принтер HP LaserJet Pro M15a від генерального спонсора HP Inc. – виграв картограф та землевпорядник з Волинської області Гаврилюк Ярослав Михайлович

Ми щиро дякуємо нашим спеціальним гостям – це Роберт Надь з компанії Planet (Угорщина), Енді Стефенсон з компанії DigitalGlobe (США), Наталія Тягур з компанії PRIMIS (Чехія), Ельденіз Алієв з компанії «АЗЕРКОСМОС» (Азербайджан)

Дякуємо всім учасникам за насичену та плідну роботу на конференції, високий професійний рівень доповідей і актуальність запропонованих тем.

Всіх запрошуємо взяти участь в конференції GISTECH.UA в наступному році!

E-mail розсилка
Новини, акції, конференції та інша корисна інформація